כ"ב ניסן תשפ"ד
הלימודים היום להחזרת השבויים, לרפואת הפצועים, להצלחת כוחות הביטחון ולעילוי נשמת ההרוגים הקדש יום לימוד

היחס בין ביטחון להשתדלות בלימודי התואר

מה היחס הנכון בין ביטחון להשתדלות? מה עניין של השתדלות בכלל?

אדם צריך לעשות מאמצים ולהתכונן למבחן ולדעת שה' הוא זה שעוזר לו. לעתים, ייתכן שאדם יצליח גם בלי להתכונן, אולי הוא חכם מאוד או שבדיוק ישאלו שאלות שהוא מכיר. אולם, הוא צריך לעשות השתדלות. ואבאר יותר.
בשלחן ערוך (יו"ד, של"ו, א) נפסק שלא רק שמותר להתרפא אצל רופא אלא שזוהי מצווה, ובכלל פיקוח נפש הוא.
אם כך, ההשתדלות חשובה, אולם, היא מלווה בביטחון בה' שהוא הנותן לנו את ההצלחה.
מדוע ההשתדלות חשובה? הקב"ה מוריד את השפע האלקי דרך הצינור האנושי. הקב"ה איננו מעוניין ליצור נסים יש מאין. בדרך כלל אנשים סבורים שנס גלוי גדול יותר מנס נסתר, אולם, מרן הרב קוק מבאר בכמה מקומות, שנס נסתר גבוה יותר. הקב"ה איננו צריך לשבור את הטבע בכדי להתגלות. הוא נמצא בתוך הטבע, בתוך המציאות. אדרבה, כאשר אנו פועלים בעצמנו ומרגישים בהשגחה האלקית, הרי שהקב"ה נכנס לתוך המציאות הפנימית שלנו. כל כוח שלנו, שכביכול הוא עצמאי, מתברר למעשה כפועל מכוחו של הקב"ה.
אם כך, מהו הגדר של השתדלות נכונה?
אדם צריך לדעת, שהוא משתדל כי צריך לפעול במעשה אנושי, אבל התוצאה מגיעה לא בגלל ההשתדלות אלא בגלל ההשגחה האלקית (עיין מסילת ישרים כ"א "לא שההשתדלות הוא המועיל, אלא שההשתדלות מוכרח").
דבר כאשר אדם מבין דבר זה, הרי שהוא יבין שבכדי להגיע לאיזון נכון, עליו לפעול באופן שבו ההשתדלות היא בגדר הטבעי המקובל אצל רוב העולם, ולא מעבר לכך. אולם, בדורנו, הגדרה זו איננה מספקת. אנשים רבים סביבנו, עובדים בצורה מסחררת. דבר זה נובע בעיקר משאיפות לרמת חיים גבוהה מאוד, הדורשת משאבים גבוהים ודורשת עבודה אין סופית.
אדם היודע שההשתדלות היא הכרח אבל התוצאה מגיעה בסייעתא דשמיא, מבין שלא ייתכן שההשתדלות תבטל את הדברים המרכזיים בחייו, כגון לימוד תורה וזמן ללימוד ולמשחק עם הילדים, וזמן לזוגיות נכונה.
אמנם, יש בכך גם מעלה כאשר אנשים מנסים למצות את העוצמות שלהם, לתקן ולשכלל את העולם. אולם, אם דבר זה פוגע בערכים הבסיסיים של תורה ומשפחה, סימן מובהק הוא שעברנו את הגבול הנכון!
וכך נפסק בשלחן ערוך (קנ"ה, א) שמבית הכנסת ילך לבית המדרש "ויקבע עת ללמוד". ומוסיף השו"ע שלא יבטל לימוד זה "אף אם הוא סבור להרוויח הרבה". מצד שני פסק השו"ע (קנ"ו, א) ש"אח"כ ילך לעסקיו".
פרט לכך, השתדלות נכונה יודעת שהיא צריכה להיות מלווה בברכת ה', בתפילה, ביושר, בחסד וכדומה.
בע"ה בהצלחה גם בקודש וגם בחול, וגם במבחנים הקרובים.
יוסף צבי רימון