איך יש לנהוג ביחס לטבילת גברים לפני החגים בשנה זו? האם יש תחליף לטבילה במקווה גם במציאות קורונה?
יום ירושלים – מדוע לא כולם חוגגים אותו? יום כ"ח באייר זכה לשם "יום ירושלים", ויש מקום רב לתמוה על שם זה. במלחמת ששת הימים מדינת ישראל עמדה בפני סכנה קיומית והיה חשש לאסון לאומי עצום. על אף גודל האיום, זכה עם ישראל, בעזרת ה', לתשועה גדולה. לכאורה, היה נכון ביום זה להדגיש את ההצלה הגדולה של עמנו! מדוע אנו מדגישים את ירושלים, שלמרות חשיבותה, היא שולית ביחס להצלה האדירה?
ישנם שני הבדלים מרכזיים בין הקוסם והנביא: יסוד הנבואה הוא בשלמות אנושית. הנביא הוא צינור לדבר ה'. אולם, ישנו הבדל נוסף בין הנביאים ובין הקוסמים והמנחשים. בניגוד לקוסמים המתעסקים בגילוי העתיד שאינו קשור לאירועי העבר וההווה, כמעט כל דברי הנביאים על העתיד, באים בעקבות העבר. כלומר, אופי העתיד תלוי במעשינו בהווה. לכן, במקום להיות עסוקים בגילוי העתיד, אנו עסוקים בשינוי מעשינו ובשיפור דרכינו.
קרבן השלמים הוא קרבן שבו האדם משתתף באכילה. יש כאן מעין סעודה משותפת עם הקב"ה! יש כאן סעודה בזמן לא ארוך, שבו צריך להזמין חברים להשתתף כדי שלא יהפוך הקרבן לנותר יש כאן סעודה משותפת של האדם וחבריו עם הקב"ה.
הביטוי "אז ישיר" מופיע פעמיים בכל התנ"ך: בשירת הים ובשירת הבאר. אולם, כפי שאנו רואים כל הפסוק כמעט מקביל בלשונו. ישנם דברים דומים בשתי השירות, אבל ישנם הבדלים. בשירת הים, ברור בדיוק על מה שרים: שרים על קריעת ים סוף. כאן, לא ברור על מה שרים. מהו הנס? על איזו באר מדובר?
לכל פסח יש בחינה של שבת, והשנה, כאשר פסח חל בשבת, אנו זוכים לקדושה על גבי קדושה, לקדושת שבת, קדושה עליונה וקבועה, המתחברת עם קדושת הזמן וקדושת ישראל. בע"ה שנזכה בליל הסדר לחוש בקדושה זו ולהגיע לחירות פנימית מיוחדת, לשעבוד מוחלט לקב"ה, לטהרת הנפש ולשמחת הלב.
מהעובדה שהתורה פותחת בתרומה ללא הבאת מטרתה בתחילה אנו למדים שהתרומה היא מטרה בפני עצמה. הנתינה לה', הרצון לתת, הוא הדבר הבסיסי. ולאחר מכן ניתן לבנות מקדש. כלומר קודם כל הרצון לתת את נדבת הלב ורק אחר כך מגיעה המטרה.
הדלקת הנרות נעשית בחשכה, בלילה. מדוע דווקא בלילה? אפשרות פשוטה היא, שכך האור ניכר והנס מתפרסם. אפשרות שנייה, שעל ידי כך הדבר מובדל מן המנורה במקדש, שאותה הדליקו ביום. מנורת המקדש הודלקה בין הערביים, כלומר, אחר הצהריים, לפני הלילה. בבית הכנסת מודלקים הנרות דווקא ביום, לאחר תפילת מנחה, מדוע?